Soefi Museum

Stichting Soefi Museum Pir-o-Murshid Musharaff Khan

KhatidjabiyKhatidja biy, 1868-1902

Dochter van Maulabakhsh,
Echtgenote van Rahmat Khan
Moeder van Inayat, Maheboob, Musharaff Khan

 

Zij is het beste beschreven in het boek van Musharaff Khan: Pages in the Life of a Sufi

Maulabakhsh, zo gaat het familie verhaal, kreeg een prinses van koninklijke bloede toevertrouwd, met wie hij trouwde; ze had 2 dienaren die altijd in het huis van Maulabakhsh bleven. Ze was een dochter van Tipu Sultan en vertaald naar onze tijd betekent dit: een dochter uit het huis van Tipu Sultan, de Tijger van Mysore, kampioen voor de vrijheid van India en verlicht heerser, maar voor de Britten, die hem uiteindelijk overwonnen, een terrorist. Er werd alleen fluisterend over deze afkomst gesproken. Maulabakhsh had drie dochters, en zijn tweede dochter was Fatima die met Rahmat Khan trouwde maar jong stierf, en na haar werd haar jongere zus, Khatidja Bibi, zijn tweede vrouw.

 

Khatidja Biy was pas veertien jaar toen zij haar eerste kind baarde: Inayat. In de biografie van Hazrat Inayat Khan staat een hagiografie over haar : Ze was dol op haar vier kinderen: Inayat, Maheboob, Karemat, Musharaff. Ze was even vriendelijk voor de dienaren van het huis als voor haar kinderen. Niemand hoorde haar ooit een boos woord zeggen… Van nature was zij zeer devoot, zeer bescheiden, nederig.

Bij Musharaff Khan vinden we een beetje meer : Mijn moeder was rustig en gereserveerd. Ze had belangstelling voor literatuur en hield van poëzie en filosofie. Ze was ook vroom en religieus en opgevoed in twee religies, in de religie van de Islam en van de Hindoes. En dan gaat hij voort met te vertellen hoe ze op haar vader leek in haar blije kijk op het leven, en hoe ze gegrepen was door de wijze waarop de Hindoes uitdrukking geven aan de vele gelukkige aspecten van God in de symboliek van goden en godinnen, verrukking, succes, welwillendheid; Ganesha als voorbeeld van de rustige majesteit, de kracht en het geduld van God. Zijn moeder leefde voor de opvoeding van haar kinderen, en ze volgde hierin de hindoe psychologie: Indruk is alles. Zij gaf bijzonder veel aandacht aan karaktervorming: lelijke en ongezonde suggesties werden vermeden en er werd aandacht geschonken aan gelukkige indrukken. Zij stierf toen Musharaff pas 7 jaar was.

 

DanteAngela Alt, de eerste Nationaal Vertegenwoordiger voor de Soefi beweging in Italië, schreef: Murshid (Inayat Khan) vertelde ons dat de buste van Dante in de Bargello (Florence) hem aan zijn moeder deed denken. Wat je hier ziet is deze prent van Dante.

We krijgen met deze prent en dit verhaal toch het beeld van een vastberaden vrouw die zich van jongs af aan niet alleen heeft laten inspireren door goden en godinnen, maar ook een goede opvoeding had genoten en bovendien erkend werd als een nobele vrouw. Wat zegt zij ons, wij die niet alleen in een andere wereld leven maar ook in andere omstandigheden en een andere tijd? Waarschijnlijk zal ze zeggen, dat het niet uitmaakt wat je activiteit is, als je je maar bewust bent van je ideaal, en je daar aan toewijdt, want toewijding is niet afhankelijk van uiterlijke omstandigheden; het is afhankelijk van je diepe wens om je ideaal te volgen, en dat dan ten volle. Dat kan heel wel in ons dagelijkse leven. Zij leert ons wat toewijding is, hoe belangrijk karaktervorming is, en een nobele houding.

 

 

The ladies of the houseThe ladies of the house

 Rond 1900 werd er druk gefotografeerd en hier staan de vrouwen van de familie en enkele Hindoe buren. Deze foto is van voor 1902.1e rij: Sarabiy, Jennabiy, Auliyabiy, Umraobiy, Hindoe buur  2e rij: Khatidjabiy (Inayat's moeder), Ameerbiy, Bima (100 jr), 2 Hindoe dames. 3e rij: Fatimabiy, Zakinabiy, Begumma (tante van Ali Khan)

 

Zie ook:Biography of Pir-o-Murshid Inayat Khan, East-West Publications 1979, p.33-34

            Musharaff Khan, Pages in the Life of a Sufi, Mirananda 1982, p.22-23