Soefi Museum

Stichting Soefi Museum Pir-o-Murshid Musharaff Khan

Musharaff Khan

Baroda, 7 september 1895       -       Den Haag, 30 november 1967

 

Musharaff Khan was 13 jaar jonger dan zijn vereerde broer Inayat en heeft uitvoerig zijn jeugd en die van zijn familie beschreven in het boek:

Pages in the Life of a Sufi, Uitgevery Mirananda, 1982.

 Er was een nieuwe carroussel gekomen en ik naam vriendjes mee om er naar toe te gaan, omdat ik er wel eens met mijn vader was geweest die bevriend was met de opziener, maar het hek was gesloten en ik voelde me in verlegenheid gebracht, want ik had het ze beloofd. Ik herinnerde me waar de bewaker woonde en legde hem de situatie uit.

Hij zei: "Het hek is gesloten want het is nu sluitingstijd". Maar ik had het de jongens beloofd, dus wat kon ik doen? Ik dacht even na en vertelde mijn vader's vriend dat ik deze jongens beloofd had om ze het park te laten zien, "en ik verzoek u om ons binnen te laten, ter wille van mijn waardigheid".

De bewaker zei: "Wat zeg je? Ter wille van je waardigheid? Wie ben jij wel niet dat ik dit moet doen voor jouw waardigheid?" Toen vertelde ik hem wie ik was en dat ik in het park
geweest ben met mijn vader, en dat hij (de bewaker) zo vriendelijk tegen mij was geweest, zodat hij zeker wel mijn situatie zou begrijpen.

Toen zei hij: "Maar natuurlijk, ik begrijp het nu helemaal, en je bent een echte zoon van je vader die een grote vriend is van me. Kom mee". En deze vriendelijke man ging met ons mee en opende het hek.
Later vertelde hij dit verhaal aan mijn vader en de leden van de familie, die bijzonder geamuseerd waren, en tegelijkertijd heel gelukkig dat het ideaal van waardigheid geworteld was in dit kleine kind.

Uit: Pages in the Life of a Sufi, p.30-1

Zie ook onder: Inayat in het Westen.