Soefi Museum

Stichting Soefi Museum Pir-o-Murshid Musharaff Khan

 

Tipu Sultan, 1750-1799

 

Tipu Sultan

Zijn levensmotto: liever een dag als een tijger leven dan honderd jaar als schaap.

De Britten zagen hem als terrorist, maar waren in pronk en praal aanwezig bij zijn begrafenis. In India staat hij nog steeds bekend als de Tijger van Mysore, verlicht heerser en strijder tegen de Britse overheersing. Tipu Sultan had een nauwe band met tijgers en omgaf zich er mee. Na de dood van zijn vader Haider Ali besteeg Tipu in 1784 de troon en hij regeerde Mysore tot zijn eigen dood in 1799.
Tipu's  definitie voor 'Staat': 'georganiseerde energie voor vrijheid'.

Hij sprak Urdu, Perzisch en Arabisch en wilde zijn onderdanen voeren naar verlichting en welbevinden en hen bevrijden van de kolonialisten. Vrijheid was voor hem niet alleen politieke vrijheid, maar ook sociale, economische en culturele vrijheid. Daar hoorde bij de ontwikkeling van Landbouw, Industrie en Handel, fabrieken beginnen in het hele land, en het organiseren van een Ambassade in verschillende landen om de kleine staat Mysore te verbinden met de hele wereld en hij ontwikkelde daarbij een hoogst efficient administratie systeem waardoor zijn Staat een levend centrum werd van industriele bedrijvigheid.
Zo'n anderhalve eeuw later schreef Mahatma Gandhi in 'Young India' dat Tipu Sultan de belichaming was van de eenheid tussen Hindoes en Moslims.
Toch was Tipu voortdurend gewikkeld in allianties met Britten en Fransen en uiteindelijk werd Tipu door de Britten verslagen en gedood, zijn paleis werd in beslag genomen, zijn zonen gevangen genomen en terechtgesteld.
Maar een dochter overleefde en vluchtte met een dienaar naar het Noorden.
(Informatie ingewonnen via Wikipedia)

Informatie uit de familie in Baroda, waar altijd heel geheimzinnig over werd gedaan, maar wel basis lijkt te zijn voor het grote eergevoel in de familie: een dochter (van het huis) van Tipu Sultan kwam in Baroda aan en trouwde met Maulabakhsh. (zie: Maulabakhsh)

Het plaatje rechts is het India in de tijd van Tipu Sultan.

zie ook: 'Pages in the life of a Sufi', by Musharaff Moulamia Khan, Mirananda, 1982, p.22